Alkohol på hotell

På svenska hotell är gästerna relativt fria att göra vad de vill. Hotellen har också stora möjligheter att servera alkohol, mat och mycket annat. Men hur är det egentligen med inköp av alkohol till hotell, och får man ha med sig alkohol som gäst?

Köpa alkohol till hotellet

Som privatperson kan man enkelt beställa vin på nätet och få det hemlevererat direkt. Det här är faktiskt en tjänst som även hotell och företag kan utnyttja. Det sker rent av ganska ofta. På så sätt behöver hotellets personal inte köpa alkohol på plats hos systembolaget till exempel. Eftersom det kan gå åt relativt stora mängder i restauranger, minibarer och vid roomservice är det enklare att få allt levererat direkt till hotellet.

Får man ha medhavd alkohol på hotellet?

Om man ska bo på hotellet som gäst är man ganska fri att göra vad man vill på hotellrummet. Man kan till exempel titta på tv, duscha, äta eller bara ta det lugnt. Vissa känner också för att ta sig en öl, ett glas vin eller något annat alkoholhaltigt på kvällen. Det brukar inte finnas några hinder för det, så länge man håller sig på sitt hotellrum. Att sitta i korridoren eller i andra allmänna utrymmen och dricka medhavd alkohol brukar inte tolereras. Det kan också vara klokt att ta med en lagom mängd alkohol. Att bära in ett helt flak öl, tillsammans med flera flaskor är inte något som ger ett så bra intryck.

Alkoholpåverkade gäster

Det är inte alla som kan avgöra hur pass påverkade de är av alkohol och ibland kan det förekomma att gästerna får i sig lite väl mycket. Som hotellpersonal kan det vara bra att få lite utbildning i hur man ska handskas med överförfriskade gäster. Om det blir allt för bråkigt kan det vara bättre att tillkalla polis eller vakt istället för att ingripa själv.

Alkoholfria alternativ på menyn

Ett hotell har i de allra flesta fall alkoholfria drinkar på menyn. Det behöver inte bara handla om mjölk eller juice utan det finns också alkoholfri öl, alkoholfria cider samt alkoholfritt vin. Om det finns en bar på hotellet kan det också vara så att bartendern kan blanda till några riktiga drinkar. Det kan ge lite mer festlig stämning.

Åldersgränser för alkohol

I Sverige finns det åldersgränser för alkohol och det gäller även på hotell. I restaurangen och vid en eventuell bar gäller 18 års åldersgräns. Man måste som personal ha koll på att gästerna faktiskt har åldern inne. När det gäller medhavd alkohol på rummen är det inte lika lätt att ha koll på åldern. I de allra flesta fall är det dock så att man inte får boka rum ensam om man är under 18 år gammal.